A- A A+

Film promocyjny

 

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym z elementami ratownictwa medycznego
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Branżowa Szkoła I stopnia
Technikum logistyczne
Drukuj

KZLovy Przepisnik Świąteczny

Opublikowano w Aktualności

    Zapraszamy do zapoznania się i skorzystania z I części szkolnych przepisów świątecznych opracowanych przez uczniów wraz z nauczycielami z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu.
    Projekt pod tytułem "KZLovy Przepisnik Świąteczny" zostanie dokończony na początku nowego roku kalendarzowego i wzbogacany będzie w kolejnych latach o nowe przepisy. Zbiór przepisów stanowi wspaniałą bazę pomysłów na dania świąteczne i karnawałowe.
Życzymy wesołych, pogodnych, radosnych oraz smacznych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA oraz SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.

ZOBACZ >>> "KZLovy Przepisnik Świąteczny"

Drukuj

Eliminacje okręgowej Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Opublikowano w Aktualności

     Dwoje uczniów z Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych z ZSZiO im.KZL w Lubaniu wzięło udział w eliminacjach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

    Jolanta Gajdosz z klasy czwartej , Kacper Skowroński z klasy trzeciej zdobyli najwięcej punktów podczas I etapu olimpiady ,który odbył się w naszej szkole i zostali zakwalifikowani do II etapu okręgowego w Jeleniej Górze.
   Tematyką wiodącą tegorocznej edycji było „ Żywienie w chorobach układu krążenia”, a dokładnie , interdyscyplinarne podejście do nadciśnienia i jego konsekwencji dla zdrowia i życia człowieka.

Po uroczystym rozpoczęciu Okręgowej Olimpiady w Jeleniej Górze i losowaniu miejsc uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu składającego się z 80 zadań.

Drukuj

„Erasmusowe historie”

Opublikowano w Aktualności

Czy do miasta, do którego wyjeżdżamy w ramach programu Erasmus+ można powrócić i tam zamieszkać?

    W październiku 2014 roku uczniowie ówczesnej klasy 2 i 3 technikum organizacji reklamy wyjechali z panią Iwoną Szwarczyńską na zagraniczne praktyki do Bolonii. Do tego miasta udała się również na jednodniową wycieczkę grupa uczniów przebywających obecnie w Rimini w ramach programu Erasmus+. Co łączy te dwa wyjazdy? W Bolonii można spotkać się dzisiaj z jedną z uczennic z wyjazdu 2014, studentką uniwersytetu bolońskiego.

    Angelika po ukończeniu ZSZiO im. KZL, zdanej maturze i egzaminach zawodowych postanowiła wyjechać do miasta, które poznała dzięki erasmusowi. Jest dowodem na to, że warto dążyć do spełnienia swoich marzeń, wyznaczać sobie cele i nawet jeśli nie zna się języka np. włoskiego wyjeżdżając na praktyki to kilka lat później można w tym języku studiować i z sukcesem obronić pracę licencjacką oraz rozpocząć studia magisterskie. Co mówi nam o studiach we Włoszech? „Jest miła atmosfera, Bolonia jest przyjazna studentom, osoby, które właśnie się obroniły można łatwo rozpoznać na ulicy po zielonych wiankach na głowach, są 3-miesięczne praktyki, a na kierunkach prowadzonych w j. angielskim jest wielu obcokrajowców w odróżnieniu od kierunków włoskojęzycznych”.

Angelika – serdecznie gratulujemy obrony! Pozdrawiamy również wszystkich absolwentów.

Drukuj

Relacje z Rimini

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Relacje z Rimini Relacje z Rimini
     21. listopada grupa młodzieży z Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej wyjechała do Włoch w ramach projektu Erasmus+ „Eins, due, tres – praktyki zagraniczne uczniów ZSZiO im. KZL w Lubaniu”. 23 osoby reprezentujące 4 branże: hotelarską, informatyczną, logistyczną oraz reklamy zdobywają nowe umiejętności zawodowe u włoskich pracodawców. Realizując program praktyk uczniowie otrzymują różne zadania zawodowe.
     Hotelarze – obsługa gości w sali konsumenckiej, przygotowanie śniadań, praca w dziale hauskeepingu.
     Informatycy – instalacje systemów, tworzenie aplikacji, wymiana podzespołów komputerowych, czyszczenie pamięci.
    Logistycy – przyjęcie towaru na magazyn, składowanie towaru, kontrola ilościowa i jakościowa, formowanie ładunku.
    Reklama – przygotowanie i wydruk materiałów reklamowych, fotografia reklamowa.